Mattan flyger inte direkt

Mattan rycktes bokstavligen undan

Vi har haft några fina år som företagare. 
Men med denna affärsidén ser inte den nära framtiden så ljus ut:

Vi köper mattor i Italien , och säljer till mässor och evenemang
Det vill i praktiken säga att vår leverantör är i ett av länderna som är hårdast drabbat av Corona. Och alla våra kunder i Norge och Sverige har samma problem som oss. Dom har fått avbokade event, mässor och andra personlig möten.
( och att vår matt-fabrik endast har kunder som oss, alltså som levererar till event runt i världen)
Och även om man förstår beslutet från myndigheter, så är det förödande. För en hel bransch.
Detta är vad jag är orolig för:

 1. Även om alla säger att det kommer lossna till hösten , så kan man också tänka att alla kunder behöver pengarna för att överleva , och då väljer bort event, eller väljer bort att kosta på sitt event med dekor.
 2. Om alle våra kollegor i branschen har lika lite ordrar som vi har, så säger det sig själva att alla har fulla lager efter sommaren och vill bli av med grejer. Så risk finns för ytterligare sämre marginaler.
 3. Det finnes ju också den andra sidan saken, att kunder kan ta tillfället i akt å pressa /pruta i tider då man behöver ”fullpris” som mest
 4. Vi har fabriker som givetvis vill ha sina fakturor betalade, och med tanke på att dom har mycket flera kunder i samma situation så klart det är viktig att dom får betalt.
 5. Vi har förmodligen alla ihopa blivit tvungna att skjuta på många kostnader, samt att om man vill nyttja nödlånen, så kommer man kanske ur denna kris med millionskulder. Är det rättvist?
 6. Glad för att Tillväxtverket ändrade sin tolkning på att även ägare kan få permittera sig.
 7. Första gången på hela min tid i arbetslivet som jag har blivit permitterad. Känns konstigt i sitt eget bolag, men just nu känns det som om det inte finns andra alternativ.
 8. I detta känns det som om vi måste prova å prioritera att betala det vi har åtagit oss. Men vad ska du göra om din kund igen vägrar betala dig?
 9. Vi ser för oss att denna tiden ändå kan användas till något bra. Om vi klarar oss från att bli sjuka vill säga. Det går ju faktisk att tänka att nu har du tiden att fixa på lagret, eller i kunddatabasen eller liknande.
 10. En sak som kanske är lite paradox. Man säger att nu , mera en någonsin behövs samverkan. Och det är jag helt enig i, men samtidig ser jag att man behöver vara mera egoistisk en någon gång. Jag har stor tro på att man mår bättre av att hjälpas åt etc. Men jag bara reflekterar över att när sagt ingen har frågat hur det går för oss eller om de kan hjälpa med något.
  Eller man frågar, men kan inte sätta sig in i vad det betyder att gå från 100-0 i omsättning.
  Det jag menar är att i detta läget måste vi ta alla dom möjligheter som kommer för att få bolaget att överleva. Alltså vara egoistisk för vår egen del.
 11. Jag har för avsikt att hålla kontakten med kunder och leverantörer för att få höra om deras utmaningar. Det kan man dra nytta av och lära sig av.
 12. Som entreprenör och småföretagare så känner jag en viss tveksamhet om det inte vore bättre att det gick dåligt för att en affär gått snett! I dagens situation är det faktisk myndighetens beslut att förbjuda evenemang och större tillställningar, och även fast man fattar och har respekt för rådande situation, är just denna konsekvens myndighetsskapat. Om vi ska behöva gå omkull för det, vore det mycket tråkigt och kanske lite orättvist.

By Thomas Gislerud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.