Skapa nya mål mitt i en kris

Hur skapar man nya och rättvisa mål när man befinner sig mitt i en pandemi och en kris för ditt företag. För mitt företag är vi hårt drabbade, och ligger ca 6 miljoner kronor bak förra årets omsättning.
Jag är medveten om att omsättningen inte är allt, men det visar hur det bara tog stop i event och mötesindustrin.

Det har tagit tid att ”fatta” vad som händer, och har hänt, och även vad alla dom olika restriktioner har inneburit för oss som företagare. En viktig sak är ju att jobba hårt med att få ner kostnader i bolaget. Det att jag tog hem stora volymer mattor precis innan det ”sa pang” var ju inte ett lyckoträff. Men i vanliga fall vore det en väldigt smart grej. Man få lägre inköpskostnader och fraktkostnader, vilket betyder bättre marginaler.

Att jag har varit företagare i många år, ger ju att man har varit med om båda goda och dåliga erfarenheter och perioder. Detta i sin tur, gör inte att det går lättare att vara i en bransch som pga alla restriktioner mer eller mindre blir belagt med näringsförbud.

Saker som man aldrig trodde skulle kunde hända, har hänt. Vi har sett hur våra stora kunder har tappat alla uppdrag över natten, och det ledde till att även vi fick mer eller mindre alla våra beställningar avbokade. Detta var 12 mars 2020. Perioden innan var otroligt bra, och vi hade riktig bra försäljning i januari och februari. Vi fick även med oss en tur till Hanover på matt-mässan och en tur till EuroShop i Dusseldorf. Hittade spännande produkter och kollade på snygga montrar , och inte minst, träffade glada och positiva kunder och bransch kollegor. Det var innan viruset blev stort!

Nu har det gått över ett år. Och det tråkiga är att krisen fortsatt pågår. Fokuset ligger tyvärr inte på småföretagen , enligt mig. Det stödet som finns är inte tillräckligt. Kanske tillräckligt för att ha huvudet precis över ytan, men inte för att vi som företagare vågar satsa och blicka framåt.

Samtidigt så är det andra branscher som frodas och växer så det knakar. Det är super skoj. Och det finns många människor som ser möjligheter mens andra sitter å deppar.

Jag tänker fokusera framöver på 2 ledord. Det ska vara genuint, och relevant.

Om du inte är intresserad av att träffa mig, då ska du låta bli. Är du inte genuint intresserad av hur jag har det, men du frågar enda? Då kan du låta bli!.
Jag har alltid varit dålig på att att dels säga nej , dels värdera min tid. Men framöver ska jag rannsaka mig själv lite mera och fokusera på om det ger mervärde eller inte. Men, det behöver inte vara så att allt ska handla om affärer, utan det handlar ju om att det du gör skapar mervärde. Det kan handla om en spännande, utmanande upplevelse också.

By Thomas Gislerud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.